Grill

Vår lokalavdeling ble stiftet i 1988, mens Rutebilhistorisk Forening (RHF) på landsbasis startet i 1983. Vårt formål er å fremme interesse og forståelse for rutebildriften sin historisk viktige samfunnsrolle og rutebilen sin verdi som teknisk kulturminne.

På Sunnmøre finnes mange bevarte veteranbusser, og de fleste gamle rutebilselskapene har en representant. Bussene eies både privat og av RHF Sunnmøre. I tillegg til å ta vare på historiske busser, samler vi bilder og dokumentasjon fra de mange rutebilselskapene som har vært på Sunnmøre opp gjennom åra. Også historia til de mange mekaniske bedriftene som bygde busser her på Sunnmøre prøver vi å formidle. Karosseriproduksjon var en ikke ubetydelig næringsvei i Norge etter krigen, fram til 1960/70-åra. Mange rutebilselskap bygde også karosserier på sine egne verksted.

RHF Sunnmøre har sitt eget tilholdssted ved Rutebilhistorisk Senter EFB på Stokke på Ellingsøya. Her har vi kjøpt det tidligere rutebilanlegget til Ellingsøy Ferje- og Billag (EFB), og har nå innendørs parkering og restaureringsplass for våre klenodier på hjul. I tillegg har vi møtelokale, verksted, delelager og arkivrom på anlegget, som vi gjerne viser fram til interesserte. Vårt mål er å ha et funksjonelt foreningslokale som også framstår som et interessant teknisk kulturminne! Ta kontakt dersom du vil komme på besøk!

På Sunnmøre Museum har RHF Sunnmøre gjenreist Spjelkavikrutens gamle garasje fra 1920-tallet. Her har vi stående en 1929-modell GMC fra samme selskap, som er restaurert av våre medlemmer. En Shell bensinstasjon - opprinnelig fra Ørsta - er også gjenreist ved garasjen. Både garasjen og bensinstasjonen har mye interessant innhold - kom gjerne innom og se!

En annen rutebilgarasje som er bygd opp igjen, er Glomsetrutens garasje på Glomset. Det er rutebilfamilien Eide som står bak dette prosjektet, og her står også to flott restaurerte busser fra Glomsetruten. Ildsjelene her har stadig nye prosjekt på gang, og har en særlig forkjærlighet for det amerikanske merket Federal!

Våre medlemmer kommer fra hele Sunnmøre, og mange har tilknytning til de ulike selskapa i rutebilbransjen i regionen. Veteranbussklubben i A/S Mørebil ble stiftet i 1993, og er en intern gruppe med utspring i rutebilselskapet for Volda, Ørsta og Vanylven. Fra Mørebil har en tatt vare på en '60-talls buss, samt en snutelastebil - begge av merket Scania, som leverte det aller meste av materiellet til selskapet fra midten av 1960-tallet til ut på 1990-tallet.

Vil du bli medlem hos oss? Ta kontakt med oss, eller fyll ut dette skjemaet under hovedforeninga sine internettsider. Har du adresse på Sunnmøre, vil du da automatisk bli registrert som medlem av RHF Sunnmøre. Du er hjertelig velkommen!

Ønsker du kontakt med RHF avd. Sunnmøre så klikk på en av epost-linkene under:

LEDER               WEBANSVARLIG

Postadresse: Lyngholmvegen  333, 6057 Ellingsøy      Org.nr. 989 030 981


 

Å restaurere og vedlikeholde historiske kjøretøy er ingen billig hobby, og særlig ikke når det dreier seg om store kjøretøy!
Rutebilhistorisk Forening avdeling Sunnmøre er registrert som mottaker i Grasrotandelen, og vi blir svært takknemmelige for all den støtte vi kan få. Klikk på bildet over for mer informasjon. Skriv ut brevet med strekkoden og ta det med til en av de mange kommisjonærene for Norsk Tipping. Du kan også knytte deg til Grasrotandelen på andre måter;

- SMS til 2020 med tekst: GRASROTANDELEN 989030981 (tjenesten er gratis)

- Internett: grasrotandelen.no eller norsk-tipping.no

- Norsk Tipping Mobilspill